Goede doelen actie 2023

Madat voor het salaris van een ICT leraar in Nepal.

Het afgelegen dorp Saryunkharka ligt in het district Kavre. Er zijn opvallend veel oude lemen huizen met golfplaten, optrekjes die de beschadigde huizen door de aardbeving van 2015 vervangen. In 2020 zijn op verzoek van het Nepalese Covid Regelement de inwoners van Kathmandu voor 3 maanden teruggekeerd naar hun dorpen in de buitengebieden. Opvallend is dat veel mensen gekozen hebben om daarna te blijven wonen in de veel armere dorpen zoals Saryuankhakra. In de hoofdstad was kans op geluk namelijk niet veel groter! De meeste mensen hebben een stukje grond om gewassen te verbouwen voor eigen levensonderhoud. Het leven wordt kwalitatief beter ervaren dan in de overbevolkte hoofdstad. Hierdoor kwamen er een groot aantal extra kinderen bij op de Shree Jana Chetana Secondary School. In 2021 is aan Madat Nepal gevraagd om 5 grote klaslokalen te bouwen en in te richten voor de 500 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar. Dat is gelukt! De bouw kostte meer dan voorheen. Materialen moesten over grote afstanden aangevoerd worden en door Corona zijn de bouwmaterialen flink in prijs gestegen. Het dorp is enorm blij met de nieuwe en ingerichte lokalen. Nu zijn er vooral wensen voor de leerlingen van 8 t/m 12; er zijn niet voldoende leermiddelen. Het schoolteam wordt gevormd door 17 enthousiaste leerkrachten met een goed hart voor de leerlingen. Vanuit het schoolbudget wordt voor de kinderen een goed ontbijt en lunch bekostigd. Vanuit de regering worden er onlogische keuzes gemaakt. Goed ingerichte natuur- en scheikunde practicum, een gediplomeerde leerkracht, maar de kasten zijn leeg! Een computerlokaal met 18 computers, maar géén computerleerkracht! De internetverbinding wordt pas verwacht eind 2024. Dan wordt de kans om vervolgstudies te gaan volgen groter. Het streven van Madat Nepal is nu, het salaris van de ICT- leraar voor twee jaar te betalen [ 2x € 3390,=], want de verwachting is dat de regering dat gaat doen vanaf 2025. Hopelijk zeggen we straks: HET IS GELUK[T]! 

Siyabonga voor oogzorg voor kansarme kinderen in Zuid-Afrika

Jonga Trust is een non-profit organisatie uit Kaapstad in Zuid-Afrika, die zich vooral richt op het welzijn en gezondheid van minder bedeelde kinderen en volwassenen. Eén van de bezigheden is een ogentest af te nemen bij [school]kinderen. Een ogentest is bij ons de normaalste zaak, maar in Zuid-Afrika niet. Oogzorg dient zelf betaald te worden. Het afnemen van de ogentest gebeurt per school en is afhankelijk van donaties. Is het geld op, dan wordt er gewacht tot er weer voldoende geld beschikbaar is voor de volgende school. Zo’n test bestaat uit verschillende stappen: 1. Functioneert het oog wel goed? Kinderen moeten met hun ogen een potlood volgen van links naar rechts. Mochten er afwijkingen gezien worden, dan volgen er vragen over o.a. de leefomstandigheden. Vaak zijn oogdruppels voldoende en die druppels krijgen zij ook gratis mee. 2. Ziet het kind goed? Op afstand benoemen van tekens/letters die van groot naar klein onder elkaar staan. Ogentest stopt bij kinderen die de tekens/letters op rij 1 en 2 kunnen lezen. Bij de andere kinderen gaat de ogentest verder en worden gegevens genoteerd op een formulier voor de optometrist. 3. Bezoek aan een erkend optometrist en die bepaalt de uiteindelijke lenssterkte. 4. Kinderen mogen een montuur uitzoeken, wat heel fijn voor ze is. Door goede afspraken en deals te sluiten is het mogelijk om de kosten te beperken tot € 35,00! Diana, de oprichtster van Jonga Trust, vertelde dat ze een meisje hebben geholpen die glazen nodig had met sterkte 10! Dat meisje kon voor het eerst in haar leven dingen scherp zien! Toen haar gevraagd werd hoe ze dan alles toch kon doen zei het meisje: “Nou gewoon afkijken wat mijn vriendinnen doen”! Stemt u voor 144 brillen oftewel een héél gros of blijft het bij 72 brillen,waar we ook blij mee zijn!

Esperanza voor een woon- en een werkplek voor vrouwen in Mexico

Op veel delen het platteland van Mexico gaat het leven er nog aan toe zoals het hier vele jaren geleden ging. Opleiding en carrière is voor veel vrouwen niet zo belangrijk en als je trouwt stopt het betaald werken. Dit is ook het geval in het dorp waar de prachtige vrouwenbeelden gemaakt worden. Alleen is de situatie daar nog gecompliceerder. De drugsmaffia is actief en voor mannen is het erg aantrekkelijk om gemakkelijk aan geld te komen en zich te verbinden aan deze criminaliteit. Daarbij is er helaas ook nogal een machocultuur met alcohol en geweld, waar vrouwen vaak de dupe van zijn. Door de economische afhankelijkheid is het moeilijk voor vrouwen om uit benarde situaties te stappen en voor zichzelf te kiezen. Loreto, eigenaresse van het bedrijf, helpt vrouwen door ze een opleiding in haar atelier te geven en te zorgen voor woonruimte met de eerste levensbehoeften, dit tegen een 0% lening. Belangrijk is wel dat het project goed kan produceren, waardoor er een goede omzet gemaakt kan worden. Hierdoor krijgen de vrouwen niet alleen een eerlijk loon, maar ook een nieuwe toekomst. Helaas is de elektrische oven verouderd. Er is geen sprake meer van een gelijkmatige verwarming, waardoor de beelden niet altijd evengoed gebakken worden. Het resultaat is dat deze beelden dan vernietigd moeten worden. Loretta en de andere vrouwen vinden het geweldig als ze een nieuwe, zuinigere, oven kunnen aanschaffen. Daardoor wordt het productieproces geoptimaliseerd. Bij voorbaat dank voor jullie steun!

/db/upload/documents/Flyer_Goede_doelenactie_2023_DEFINITIEF_20952_(1).pdf